Afstelling hobo

 

De afstelling van de hobo

Een hobo is het houten blaasinstrument met de meest ingewikkelde mechaniek. De werking van de mechaniek is zeer complex. Sommige kleppen staan in verbinding met soms wel 5 of 6 andere kleppen. Een hele kleine verandering in het instrument kan er voor zorgen dat de hobo ineens niet meer prettig speelt. 

 

Wat kunt u zelf doen?

1.Om te beginnen regelmatig de hobo bespelen. Als een hobo lang stil ligt drogen de polsters en kurk uit en verandert de afstelling. Regelmatig gebruik houdt het mechaniek soepel en de luchtvochtigheid van hout en mechaniek op peil.

 

 

2.Assen en puntschroeven controleren. Je kunt deze herkennen aan de vorm van een bolletje, ook wel pilaartjes genoemd (zie foto). Als assen of puntschroeven los komen gebeurt dat heel langzaam. Als je het niet op tijd opmerkt kan er mechaniek los gaan zitten waardoor de hobo minder goed sluit. Draai niet te hard aan en gebruik eventueel een klein beetje doorzichtige nagellak om de as of schroef op zijn plaats te houden. Let wel: kijk goed of het geen stelschroef is (zie foto) waar je aan draait want hieraan draaien kan voor veel problemen zorgen!

 

3.De polsters controleren.

De meeste polsters zijn van kurk (bruin) en de polsters in de laagte zijn vaak van leder of vlies (wit). Beschadigde polsters kunnen er voor zorgen dat het toongat niet meer goed afsluit met alle gevolgen van dien. 

 

Algemeen 

Door gebruik klinken de stelkurkjes en polsters na verloop van tijd in. De afstelling verandert daardoor heel langzaam. Op een gegeven moment kom je er achter dat je veel harder moet knijpen om een goede klank te krijgen. Vooral de lage tonen zijn daarvoor gevoelig. Eens per jaar een afstelbeurt zorgt er voor dat uw hobo zijn goede afstelling behoudt.